Boligkompleks i Berlin har fået 50.000 kvadratmeter ny isolerende facade på bare 10 måneder.

Märkisches Viertel i det nordlige Berlin består af højhuse på op til 18 etager. Byggeriet er fra 60’erne og 70’erne og et resultat af 35 kendte arkitekters tanker om „tæt urbanitet“, som var devisen for udviklingen af bydelen.

På daværende tidspunkt var byggeriet topmoderne, men energieffektiviteten tåler slet ikke sammenligning med nutidens standarder og derfor gennemgår hele området i disse år en totalrenovering, der for en stor dels vedkommende kan hentes hjem på varmeregningen.

Et af de mange komplekser – „Hochhausgruppe 905“ – har således fået den store tur med programet for udvendig isolering. I alt blev 50.000 kvadratmeter facade isoleret med polystyrol- henh. mineraluldsbaserede isoleringsplader – et arbejde der blandt andet indebar montering af over 400.000 dyvler. Isoleringen blev herefter pudset og armeret og afslutningsvis malet 2 gange med Silikatmaling. En kraftanstrengelse, der samlet set blot tog 10 måneder fra start til slut.

Halvering af varmeudgiften
De gamle sandwich-beton elementer havde kun en isoleringstykkelse på 35-40 mm., og da bygningerne desuden havde uisolerede flade tage, var potentialet for besparelser enormt. Renoveringen, der også omfattede udskiftning af de gamle varmeinstallationer har da også i praksis vist sig at give en halvering af udgifterne til opvarmning. Oven i hatten har den udvendige isolering givet beboerne i de ca. 600 lejligheder en stærkt forbedret boligkomfort på højde med forholdene i et topmoderne byggeri.