Det kan blive dyrt at male et akustikloft

Det sker jævnligt, at en venlig maler lige tager loftet med, når væggene skal males. Det kan blive en meget dyr tjeneste, hvis man derved ødelægger loftets akustikfunktion.

Et fuldpudset akustikloft ser ud som et helt almindeligt pudset loft. Men der er anvendt meget specielle materialer og det særlige finish-arbejde koster rigtig mange mandetimer pr. kvadratmeter. Uheldigvis skal der kun et helt almindeligt lag loftmaling til at ødelægge loftets støjdæmpende effekt.

Og med mindre ansvaret kan tørres af på en projekterende, der ikke har været vågen, så er det maleren, der hænger på at gøre skaden god igen.

Akustik og maling

Alle akustiksystemer virker ved at optage og bremse lydenergi. Lyden forplanter sig gennem luften som en bevægelse og kan optages af bløde overflader, der optager bevægelsen i stedet for at kaste den tilbage, eller af strukturerede overflader, hvor lydenergien bliver splittet op og forplanter sig i hulrum i strukturen.

I visse tilfælde er det muligt at male en akustik overflade med en stærkt fortyndet maling påført med sprøjte, så man kun mister en del af den lyddæmpende effekt, men i forhold til akustikken er maling altid af det onde.

Hvis man maler et blødt materiale, vil det få en mere sprød og hård overflade. Hvis man maler en struktureret overflade, som f.eks. en skumplade, vil man forsegle den åbne cellestruktur, så lyden ikke kan nå ind og blive væk i underlaget.

Den usynlige akustikpuds

Som regel er det let at genkende et akustikloft på træfibre, stof og skinner eller fordi akustikelementet adskiller sig synligt fra væg eller loft.

Men når akustikloftet ligner et helt almindeligt væg-til-væg pudset loft, så er det kun lydfornemmelsen, der skal få maleren til at være på vagt.

Rockidans akustiklofter er bygget op af en forpudset mineraluldsplade, der efter opklæbning bliver pudset over af én eller flere omgange. Den færdige overflade tåler hverken vand eller rengøringsmidler, så et ellers uskyldigt lag maling er ganske enkelt en katastrofe.

Hvis uheldet er ude, kan skaden måske gøres god igen ved at få akustikentreprenøren til at slibe det yderste lag puds bort og udføre et nyt pudslag. Men er malingen trængt ind til den forbehandlede plade, skal hele loftet pilles ned og bygges op fra bunden.

Pilen peger på maleren

Det er en dyr omgang, og uden en nærmest skriftligt ordre om at male, så er der kun maleren til at betale for genetableringen.

Det siger sig selv, at der skal males mange kvadratmeter hvide vægge for at tjene til et nyt akustikloft. Oveni er løsningen typisk valgt i centrale lokaler, hvor hver ekstra dag ude af drift er lig med tab for virksomheden, banken, skolen eller villaejeren. Også den regning kan havne hos maleren.

Derfor skal man passe rigtig meget på, inden man lige giver loftet en tur som vennetjeneste u/b.